Groep 2a heeft een excursie naar voormalig kamp Westerbork gehad. Ondanks dat er soms wat buien waren, is het interessant uitstapje geweest.

Dit is het verslag van een leerling:

We gingen met de hele klas naar  kamp Westerbork. Het was heel indrukwekkend om te zien wat er allemaal nog van over gebleven. Van de trein, de barakken en hoeveel mensen in zo’n trein  zaten.

Over het kamp zelf

want de duitsers vluchten omdat ze joods waren adolf hitler vond dat  alle  joden dood moesten waarom dat weet niemand dus de duitsers waren gevlucht naar nederland maar het waren er zoveel dat nederland dacht van  we maken een vluchtelingenkamp van in assen. met akkerbouw speelplaatsen joodse scholen en nog meer dat was in 1939.

Over de oorlog

Op 1940 was er oorlog in nederland toen kwam adolf hitler met zijn leger in nederland. Hij bedacht dat alle joden een jodenster moesten dragen en joden mochten nergens meer in. er stond een bordje met verboden voor joden later mochten ze het park niet meer in en niet meer naar de slager. en toen werd kamp westerbork een concentratie kamp en daar gingen alle joden heen om daar uitgevoerd naar andere kampen.

De trein

Als je in kamp westerbork kwam dan werd je doorgevoerd naar andere concentratiekampen bijvoorbeeld kamp bergen belsen of kamp auschwitz om daar vergast te worden je werd gesorteerd om de trein in te gaan de trein reed eerst twee keer per week op maandag en op vrijdag en over een tijdje reed hij alleen op dinsdag er werden wel duizenden mensen in zo’n begon gestopt je kon niet bewegen je zat hutje moet je poepen en plassen deed je in je broek. ze schreven op hoeveel mensen er in  zo’n trein zitten.

De barakken

In zo’n barak lichen duizenden mensen te slapen want overdag moesten ze werken van de duitsers ze kregen geen eten  ze moesten uithongeren. Het was vreselijk in zo’n barak ik stonk daar en er was weinig ruimte.

Het veld met blokjes

Er was een veld met allemaal stenen dat was het symbool van hoeveel  mensen er in  zo’n  trein zaten.het was verschrikkelijk om te zien hoeveel mensen er in zo’n trein zaten. ik denk dat het ook niet fijn was.

Dat was mijn verslag van kamp westerbork.

Het was heel leerzaam om daar heen te gaan

 

Tags: , , , , , , , , , ,