PRO-Actief is ook in schooljaar 2019-2020 beschikbaar zijn voor alle groep 8 leerlingen met mogelijke uitstroom praktijkonderwijs. De lessen zijn gestart op 14 november . Hieronder een verslag van deze  eerste lesdag.:

  Verslag van de eerste PRO-actief lessen van  14 november j.l..

De kinderen uit groep N van “de Meander” verheugden zich al weken op de eerste PRO-actief lessen.

Op 14 November was het zover en zijn we samen met de kinderen van “de Boei” naar PRO-Assen gelopen.

Daar wachtten Emilian , Luc en Nathalie van de basisschool op ons; een beetje afwachtend maar ook nieuwsgierig van wat er vanmiddag zou gaan gebeuren.

Op het plein werden we welkom geheten door meneer de Groot en meneer Middelbos.

Elk PRO-actief traject laat de kinderen kennismaken met het praktijkonderwijs en de vakken die daar aan bod komen.

In de lessen is er een gevarieerd aanbod van praktijkvakken .Wij hebben dit jaar 8 lessen waarbij het zwaartepunt ligt op handelen in de praktijk, het kennismaken met de school en de leerkrachten maar natuurlijk ook dat de docenten al een beeld krijgen van de kinderen die de lessen volgen.

Het aanbod bestaat uit : groen ,koken ,hout en techniek.

Nadat de groep in vieren was verdeeld zijn we aan de slag gegaan.

De kinderen die les groen volgden hebben eerst kennis gemaakt met meneer de Groot.., meneer” en niet “meester“ noemen is ook al even wennen.

Daarna moest de werkkleding aan en gingen we aan de slag. Bij deze les was het onderwerp tuindecoratie; maak een betonnen paddenstoel. Eerst hebben we een dikke tak gezaagd. Daarna hebben we in de tak een spijker geslagen. Daarna moest van zand een gietvorm gemaakt worden om  het beton in te gieten.

Dit was allemaal heel leuk om te doen maar soms moest er goed nagedacht worden hoe je het werk aan moest pakken.

De kinderen die gingen koken hebben ook kennis gemaakt en waren erg onder de indruk van het kooklokaal. Zij hebben lekkere wentelteefjes gemaakt en ook hier moest goed nagedacht worden over hoe je dit aanpakt. Voorbereiding maken, veilig werken en hoe ruim ik alles netjes op.

In het technieklokaal heeft een groep een naamplaatje gemaakt en de andere groep heeft voor het vak “hout” een voederplankje gemaakt.

Na een uur leek het al of deze kinderen hier al een poosje op school zaten; er werd hard gewerkt en de tijd vloog om. Gelukkig mogen we op 12 december a.s. weer naar PRO Assen  voor de volgende lessen.

Aanmelden voor Proactief kan door een mail te sturen naar [email protected] . Mocht je meer willen weten over dit project dan kan je contact opnemen met Robert Kuiper; [email protected]  of Jan Koolen; [email protected] .

 

Tags: , , , , ,